Facebook

Social media/ Facebook

Welke social media heb je?

Je hebt verschillende social media om je te helpen om je werk te promoten en meer bekendheid te geven. Zonder internet kun je tegenwoordig niet meer en waarom zou je ook, er zijn heel veel mogelijkheden om in eerste instantie gratis promotie te maken voor je kunst.

Je hebt de volgende kanalen:

Facebook persoonlijk

Facebook bedrijfspagina

Etsy, Eigen website

Pinterest, Instagram

Tumblr, Linkedin

Wat is facebook?

Een hele lijst dus, ik begin daarom eerst met facebook, omdat iedereen zo’n beetje daar al op zit. En je daar dus het beste mee kunt beginnen.

De persoonlijke pagina moet je eerst hebben, is makkelijk aan te maken en daarna kun je voor een bedrijfspagina kiezen. Dit is wel aan te raden om business en persoonlijk te scheiden. Maar hoeft niet persè. Ik deel mijn posts ook altijd nog op mijn persoonlijke pagina, om zo het bericht nogmaals onder de aandacht van iedereen te krijgen. En met je persoonlijke pagina heb je vaak een grotere vriendengroep en die hoeven niet allemaal je bedrijfspagina leuk te vinden.

startpagina

De bedrijfspagina 

Waarom een bedrijfspagina?

Om een bedrijfspagina aan te maken ga je hetzelfde te werk als met je persoonlijke pagina, je hebt wel een ander mailadres en wachtwoord nodig, ja daar is tie weer, vergeet het niet op te schrijven. Meestal blijft iedereen ingelogd staan op je eigen computer, maar ja als je eens ergens anders bent op vakantie bijvoorbeeld dan moet je ook in kunnen loggen.

Als je al een website voor je bedrijf hebt aangemaakt dan heb je al een bedrijfsnaam, en anders zou ik er nu eens serieus over nadenken, want dan kun je die ook gebruiken voor de website, mocht je die ook nog willen maken. Veel nadenk werk is er eerst nodig voor je iets doet.

De bedrijfsnaam is dan bekend en die zelfde gebruik je dus ook voor de bedrijfspagina van facebook.  Voor mijn pagina klik hier:   DiensDesign

DiensDesign

Logo

Een logo kun je ook toevoegen op je pagina, je kan dan dezelfde doen als van je persoonlijke pagina. Maar dan raak je soms in de war op welke pagina je iets deelt of liked. Ik heb daarom een schilderij genomen en daar het woord  diensdesign ingezet. Ik deed de foto bewerking altijd via de site pic monkey, maar daar moet je nu voor betalen. En ja als het even kan dan doen we dat niet he.

Waar kun je dan een logo maken? Dus nu de site www.canva.com gevonden. Hier kun je heel veel verschillende layouts maken. Ik kom hier later nog op terug. download

Nadat je een logo hebt bedacht en gemaakt dan kun je die toevoegen, en ook heel makkelijk weer eens veranderen. Ik heb er nu voor gekozen om mijn profiel foto die ik overal voor gebruik voor cv, linkedin enz. nu te gebruiken, omdat ik heb gelezen dat vooral een bedrijfspagina een persoonlijke touch kan gebruiken om zo meer betrouwbaarheid uit te stralen.

Ook heb je bovenaan pagina een mogelijkheid om je pagina nog persoonlijker te maken door ere en leuke tekst of afbeelding in te zetten. Deze kun je ook goed via Canva maken.

canva

Vrienden/groepen

Hoe krijg je een groter bereik?

Eerst probeer je natuurlijk zoveel mogelijk vrienden toe te voegen aan je persoonlijke pagina en die kun je dan ook vragen om je bedrijfspagina te volgen /liken. Nadat ja dat hebt gedaan kun je je ook aanmelden bij groepen. Je kunt in zoekbalk iets met de hobby of in mijn geval kunst, schilderijen verkoop intypen en dan zie je vanzelf welke groepen je aanspreken en iets voor je kunnen doen of helpen.

Zodra je toegelaten wordt door de beheerder van de groep, dan kun je ook daarop je berichten zetten. Bijvoorbeeld dat je je schilderijen te koop aanbiedt. Dan ontvang je ook op je tijdlijn alle berichten die andere mensen in die groep erop zetten. Dit is best handig om te kijken wat anderen voor hun schilderijen vragen en wat ze schilderen. Leuk ter inspiratie.

In groepen kun je ook berichten delen vanaf je eigen tijdlijn of bedrijfspagina.

Want hoe vaker je een bericht deelt hoe meer bereik je hebt en dus misschien een koper of volger voor je pagina.

Dit bereik is ook iets wat er extra is aan je bedrijfspagina, het staat onderaan je post. En zo kun je iedere keer zien nadat je iets hebt gedeelt of je meer mensen hebt bereikt.

Ook mogen andere mensen je post delen, graag zelfs, hoe meer je post onder de aandacht komt hoe beter. Dit  is allemaal goede reclame.  Je kan zien wie en hoe vaak je post gedeelt is door op gedeeld te klikken, dit staat onderaan je post. Zie onderstaande:

bericht

Mensen kunnen ook opmerkingen plaatsen onder je bericht of op leuk klikken.

Info

Wat schrijf je bij info? Bij info kun je je mailadres, telefoonnummer, welke categorie je bedrijf valt, bij mij is dat dus kunst, en welke website je hebt. En verhaaltje over jezelf en bedrijf. Wat je doet en maakt. Wanneer je gestart bent en als team lid vermeld je je zelf, dan kun je altijd makkelijk switchen tussen beide pagina’s. Zelf heb ik er ook een shoppen knop aan toegevoegd. Omdat ik ook via deze pagina mijn producten te koop aanbiedt. Je kunt je winkel ook delen en ook je producten apart delen.

shop

Hoe maak je een diashow?

Video’s of diashows kun je ook maken via facebook. Heel erg leuk om te maken. Ik heb er nu een paar diashows gemaakt, het is heel gemakkelijk. Je kiest een aantal foto’s waar je een soort van verhaal mee wil vertellen, die voeg je dan toe en dan kies je een muziekje wat je erbij vind passen. En klaar is Alberdien…………

Bewegende beelden geven wel veel meer bereik dus het proberen zeker waard.

diashow

Zo’n diashow is ook leuk om op je eigen website te plaatsen. Zo heb je er 2 keer profijt van.

Ook deel ik pagina’s van mijn site weer op mijn facebook en dan  weer door delen naar mijn tijdlijn en dan weer in verschillende groepen delen. Zo maak je optimaal gebruik van 1 post of 1 diashow.

Tot zover heb ik alles nog gratis en voor niets kunnen doen om zo een groot bereik te krijgen en hopelijk ook klanten. Maar als dat niet genoeg voor je is kun je altijd beslissen om toch te gaan adverteren via facebook.

Hoe gaat adverteren via facebook?

Dat gaat als volgt: Ga naar advertentiebeheer en dan advertentie maken. Meestal duurt het even voor het is opgestart.

advertentie1

 

Daarna krijg je de keus uit

  • Verkeer
  • Betrokkenheid
  • Appinstallaties
  • Videoweergaven
  • Leads genereren
  • Chatberichten

We kiezen nu Verkeer om zo meer mensen naar je website te krijgen.

Je kan de campagne een naam geven en dan doorgaan klikken. Daarna moet je een doelgroep bepalen en dat is vaak een moeilijk klusje. Je wil veel mensen bereiken, maar die moeten dan wel geinteresseerd zijn in jou producten. Anders heeft het niet zoveel zin.  Je kan hier veel mensen uitsluiten uit je doelgroep door de verschillende interesses van mensen in kaart te brengen. En de straal om je eigen omgeving niet te groot te maken. Zo lokaal mogelijk is vaak het beste, verder ligt het er natuurlijk ook aan wat je verkoopt.

Zelf heb ik onderstaande doelgroep gemaakt.

doelgroep

 

Nu is mijn doelgroep niet te groot, is nu 15.000 personen
 Geschatte dagelijkse resultaten

Bereik

1.600 – 4.500

Klikken op links

21 – 120

Als dit allemaal klaar is weer op doorgaan klikken en dan kun je kiezen of je ook op instagram wil posten en hoeveel foto’s je wil gebruiken in diashow, carrousel of bij 1 afbeelding kiezen. Hier staat 1 afbeelding maar je kan er tot wel 6 foto’s inzetten en dan heb je dus 6 varianten van 1 advertentie.

Dat ziet er heel leuk uit, als je je advertentie dan voorbij ziet komen in verschillende gedaantes. Ook kun je dan zien welke afbeelding het beste scoort, en heb je de keus om 1 of 2 foto stop te zetten en al je geld op die over gebleven foto’s in te zetten.

Je kan altijd bij budget zelf bepalen voor hoeveel je maximaal wil inzetten. Dit doe je door looptijd budget aan te klikken. Stel hier de periode in en het bedrag wat je wil besteden. Dan stopt het vanzelf als het budget op is, en facebook verdeelt het geld zelf over die periode.

Je kunt ook nog een knop instellen onder je bericht, bijvoorbeeld shoppen of  informatie. Als dit allemaal klaar is kun je bij publicatietools kijken hoe goed de verschillende posts het gedaan hebben.

publicatietool

Volgende keer meer over social media en hoe je het goed voor je eigen bedrijf kan gebruiken. Dan ga ik het hebben over Etsy. Dè site voor handgemaakte producten.

Bedankt voor het lezen, hoop dat je er wat aan hebt. En anders kun je mij altijd via contactformulier vragen stellen.  contact

Tot volgende keer!

P1090421

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s