Kunst delen

KUNST DELEN

Wat te doen met al je kunstwerken?

Kunst maken is heel leuk werk. En dan komt de dag dat je hele atelier vol staat met je kunstwerken. Je hangt in je eigen huis iedere keer wel weer iets anders aan de muur, maar ja je hebt maar zoveel ruimte om iets op te hangen. Dus de rest staat dan wat zielig in je werkruimte.

Dat is dus minder leuk, liever deel je je kunst met iedereen die er maar interesse in heeft.

En dan zoek je manieren om je kunst te verkopen. Je wil je kunst delen en niet alleen voor jezelf houden. Hoe kun je kunst verkopen?

Exposeren

  • Dus Exposeren is dan een manier om naar buiten te treden.  Waar kun je exposeren? Bijvoorbeeld in een dokterspraktijk , bibliotheken, ziekenhuizen of andere instellingen.

Zelf heb een paar keer geëxposeerd, het is wel even werk om alle schilderijen goed te vervoeren en op te hangen, maar dan kun je wel meer naamsbekendheid mee krijgen en eventueel iets verkopen.

Je hangt dan bij elk schilderij je naam, naam van het schilderij en de prijs.

expositie1.jpg-pagina001

Visitekaartjes

  • Visitekaartjes zijn ook handig om erbij te leggen. Mensen die dan geinteresseerd zijn in je werk, kunnen dan via je visitekaartje op je website kijken en contact opnemen.  Waar kun je visitekaartjes maken?

Laat je visitekaartjes afdrukken bij bijvoorbeeld. Vistaprint, hier kun je vanaf 100 stuks bestellen. En je kan het kaartje helemaal zelf ontwerpen of gebruik maken van voorbeelden.  Vistaprint

Website maken

  • Ja een website op je kaartje, dan moet je er eerst wel een hebben/maken.

Er zijn verschillende gratis website bouw aanbieders. Dat is wel weer even uitzoeken. Welke website bouwer is het best? Zelf heb ik voor WordPress gekozen op aanraden van mijn zoon. Je kan dus beste even op internet kijken en familie vrienden vragen welke hun het beste en makkelijkste vinden.

Bij een gratis website bouwen krijg je wel altijd de naam van de betreffende bedrijf in jouw URL te staan. Dus jimdo.nl of  weebly.com dat staat niet zo leuk vind ik, vandaar dat ik voor wordpress ben gegaan. Klinkt toch meteen wat professioneler. www.diensdesign.wordpress.com Dat web adres komt ook op je visitekaartje te staan samen met je mailadres, je naam, je telefoonnummer en bedrijfsnaam! Nu heb ik een betaalde site en vervalt het woord wordpress in de url.  www.diensdesign.com

Bedrijfsnaam

Hoe bedenk je een goede bedrijfsnaam?

  • Ja een bedrijfsnaam is ook zoiets belangrijks, ja kan gewoon je eigen naam gebruiken. Die is ook uniek, maar je kunt ook iets heel anders bedenken. Je hebt de volledige vrijheid dus maak er gebruik van. Veel mensen doen iets met art in de naam. Dat vond ik wat saai, dus wat dan?

Toen kwam ik het woord design tegen en dat betekend dat je niet alleen schilderijen maakt, maar ik maak ook tassen en beschilder houten objecten zoals vintage dienbladen, broodplanken en houten doosjes.  Toen heb ik wel een stukje van mijn eigen naam genomen, van Alberdien heb ik dien overgehouden om toch aan te geven dat het persoonlijk is. En design begint ook met een d, dus toen werd het DiensDesign. De letters d in hoofdletter, want dat ziet er voor mijn gevoel net even mooier uit. Dan heb je dus meteen een website- en bedrijfsnaam en logo voor je bedrijf.

Bedrijfsnaam moet niet te lang zijn en makkelijk uit te spreken en check het internet of die naam al niet voorkomt.

DiensDesign

Galerie

Waar je kunst nog meer te koop aanbieden?

  • Verder zijn er verschillende websites die kunstenaars de kans geven om op hun site een galerie in te richten met een aantal schilderijen. Je hebt dan nog een extra podium om je kunst te laten zien. Zelf sta ik op www.deelkunstnu.nl Een nieuwe en overzichtelijk site voor kunstenaars.

Hier staat dan ook een verhaaltje over jezelf bij over wat, waar en hoelang je al schildert of iets ander doet. Op deze site mag je 10 werken plaatsen, de voorwaarden zijn per site verschillend. Over bijv. hoeveel schilderijen erop mogen staan en de afmetingen van de doeken en de prijzen. En of je provisie moet betalen aan website eigenaar.

deelkunstnu

Conceptstore

Wat is een conceptstore?

Ook kun je bij kado-, brocante- en woonwinkels langs gaan om te vragen of ze rechtstreeks van je willen kopen voor inkoopprijs of via een conceptstore een gedeelte van een kast of wand huurt per maand. En dan mag je daar je spullen neerzetten/hangen en dan maar hopen dat je veel verkoop.

Zelf ga ik bij BlendUT in Terwijde Utrecht een wand vullen achter in de winkel met 13 schilderijen. Dit is gratis en speciaal voor kunstenaars om zo hun werken te exposeren voor ongeveer 2 maanden mag ik het er laten hangen. De eventuele verkoop gaat dan niet via de winkel maar via de kunstenaar zelf. Ik heb er dus visitekaartjes bij gehangen met mijn gegevens er op.  En vanaf 1 april huur ik ook een plank om mijn handgemaakte tassen met vintage borduurwerk op voorpand en beschilderde dienbladen te verkopen.  Dan gaat verkoop wel via de winkel en betaal je een percentage van elke verkoop.  BlendUT Terwijde

 

 

Een conceptstore is een shop in shop zoals ze dat noemen. In zo’n conceptstore zijn dus verschillende merken en shop eigenaren met meestal eigen gemaakte producten te vinden. En die huren dus allemaal een gedeelte van de winkel af. Een heel leuk principe, je hoeft dan niet allemaal apart een winkelpand te huren, wat toch veel te duur is voor 1 kunstenaar.

En 3 van mijn schilderijen staan nu te koop bij Karin’s woonhuis op Makado centrum in Nieuwegein. Duim voor me dat het aanslaat en ik vaker bij deze mooie winkel mijn kunst te koop kan aanbieden. Yes  vandaag heb ik via Karin’s woonhuis onderstaand schilderij verkocht. Heel erg bedankt Karin voor deze kans.  Karin’s woonhuis

 

 

En bij Sowieso in Vreeswijk Nieuwegein hangen nu een aantal van mijn zelfgemaakte linnen gevoerde tassen.  SoWIESo

sowieso

  • Probeer ook via linkedin connecties te maken met andere kunstenaars en kunstinstellingen, cultuurorganisaties, week-en maandbladen en musea. En vraag dan of zei mij verder kunnen helpen, of dat ze in bladen of tv programma’s mijn kunst bij fotoshoots kunnen gebruiken.
  • www.linkedin.com/in/alberdien-wagemakers
  • Kerst- en kunst- en zelfgemaakte markten voor zelfgemaakte kunst zijn ook een goed middel om iets te verkopen.

Op die markten huur je dan een kraam en kun je je kunst verkopen. Het is wel meestal buiten, dus je moet tegen de kou kunnen vooral in de winter op de kerstmarkten. Maar het is ook wel weer heel gezellig qua sfeer enz. Soms zijn ze ook binnen bijv. de Etsy Local markt in ” de Deining” kas bij Utrecht. Ik heb daar dit jaar nog niet meegedaan, wel heb ik meegeholpen als vrijwilliger om zo te kijken hoe anderen het doen. Dit jaar ga ik er wel aan meedoen. Dit jaar sta ik  op zaterdag 26 mei op de Zomerweide markt in Hoef en Haag, het nieuwe dorp aan de Lek.

header-zomerweidezaterdag-jongen-met-ijsje1880x800

Welke social media kanalen kun je nog meer gebruiken?

Zelf heb ik op internet een webshop via Etsy.

Etsy shop

In de volgende blogs ga ik hier verder op in. Dus volg/like deze pagina.

 

DSC02465
“Lilac world” ( 90×70 cm )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s