blog

Creatief bezig zijn is ontzettend leuk, van niets maak je iets.  Als je dus zelf ook eens zou willen schilderen, wat heb je dan nodig en hoe begin je dan. Bedenk eerst dat het zeker niet meteen perfect hoeft te zijn. Zolang je het maar leuk vind om te doen, dan ben je goed bezig.

Zoek een onderwerp om na te schilderen, iets wat je zelf mooi of interessant vind. Je kunt inspiratie vinden in boeken van jezelf of in de bibliotheek. Of via internet, door op de volgende sites te kijken: instagram, pinterest of google. Ook kun je eerst foto’s maken van planten of dieren ( zie hieronder, ik heb veel vogels in mijn tuin, zoals dit pimpelmeesje)  in je eigen tuin of van je huisdier. Je kan deze dan uitvergroten op papier en dan uitknippen en op het canvas overtrekken en dan beginnen. Je kan ook uit de losse hand schilderen en een eigen interpretatie geven van een bloem of dier of iets zonder duidelijk aan te geven wat het nu precies moet zijn, schilderen.

schilderijen Dien 070
Pimpelmees € 119,95

Heb je een onderwerp gevonden dan moet je nog wel de benodigde materialen bij elkaar verzamelen. Zoals een canvas doek die kun je bij verschillende zaken in verschillende prijs klasses vinden. (bijv. Xenos of Hornbach) Ook penselen, olieverf, acrylverf, verfpallet van hout of van papier, speciale zeep om penselen te reinigen, pallet messen, papier om te schetsen, schilderstape, spons, geurloze thinner, lijn olie, glitters, goud-en zilverkleurige pennen, houten lijsten.

Penselen: Je hebt hier ook weer veel keus in, kijk gewoon naar wat voor soort verf je gebruikt. Voor acryl verf maakt het niet zoveel uit welke penselen je gebruikt, maar voor olieverf is het wel belangrijk, het staat ook meestal wel op de verpakking. Ik neem meestal penselen met kunststof haren, dat bevalt mij het beste. En de penselen na gebruik heel goed schoon maken! Dit is heel belangrijk, koop daarvoor zeep blok bij een speciaal zaak (bijv. Swaak in Utrecht) en reinig ze hiermee. Eerst natuurlijk uitspoelen in de bij voorkeur geurloze thinner, dan is de meeste verf wel verwijdert, maar daarna met die zeep dus. Dan blijven de penseelharen mooi recht en plat. Na het uitspoelen van de zeep de haren in de juiste vorm brengen en zo liggend laten opdrogen. Ook kun je met pallet messen schilderen, dit werkt wel heel anders dan met penselen. De verf komt er dan wat dikker op en hierdoor krijg je wel meer dieptewerking, een combinatie tussen penselen en pallet messen vind ik het leukste om te doen. Met de penselen kun je wat zachter werken en het aandikken van bepaalde delen zijn dan goed met pallet messen te doen. Pallet messen kun je makkelijk met keukenpapier afnemen.

Canvas: Hierin heb je verschillende afmetingen en verschillende diktes. Zo heb je ook 3D canvas doeken, het prettige hiervan is dat je de afbeelding die je erop aanbrengt door kan laten lopen op de zijkanten. En er hoeft geen lijst omheen. De dunnere varianten hoeven ook niet perse ingelijst te worden, maar vaak staat het wel mooier. Ook kun je op houten panelen schilderen, gewoon een dun plaatje hout is al goed, je kan het dan in de afmetingen laten zagen die jij wil.

Inlijsten: Een schilderij in laten lijsten is nogal prijzig, dus ik zoek op brocante markten en in 2e hands- en kringloop winkels, naar een passend of bijna passende lijst. Vaak zit er dan ook nog een ander schilderij op paneel of een borduurwerk in, die gebruik ik dan weer voor andere dingen. De canvas maten van 50×40 cm kan ik meestal makkelijk een vintage houten lijst vinden. Voor grotere doeken is het op zo’n manier niet te vinden. Meestal vinden mensen de grotere schilderijen toch mooier zonder lijsten, dus dat is dan geen probleem.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s